Op zoek naar een handig overzicht van mogelijkheden en partijen die betrokken zijn bij alternatieve financiering? Z24 biedt een checklist voor ondernemers die verder kijken dan de bank.

In de nasleep van de kredietcrisis en de daarop volgende terughoudendheid bij banken om leningen te verstrekken aan ondernemers, hebben alternatieve manieren van financiering een grote vlucht genomen. Zozeer dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien.

Z24 zet de belangrijkste alternatieven op een rij en geeft een overzicht van een aantal prominente spelers per financieringvorm.

Beurzen

Een beurs is een organisatie die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen, obligaties te of achtergestelde leningen te verhandelen. De beurs richt zich op de grotere financiering, vaak vanaf 500 duizend euro. Voor ondernemingen in het MKB zijn er de afgelopen jaren enkele initiatieven gekomen die beursfinanciering mogelijk maken, buiten reguliere noteringen aan beurzen zoals Euronext.

Nx’Change is een particuliere beurs voor kleine bedrijven. Het eerste en vooralsnog enige bedrijf dat een notering heeft aan Nx’change is Fastned BV dat oplaadstations voor elektrische auto’s bouwt. Op de beurs kan rechtstreeks gekocht worden, de eisen voor een notering zijn lager dan die voor Euronext.

NPEX is de MKB-­beurs van Nederland waar beleggers kunnen investeren en handelen in ambitieuze ondernemingen die groeifinanciering zoeken tussen de 500 duizend en 10 tot 15 miljoen euro. Beleggers kunnen rechtstreeks investeren in het MKB dat geld ophaalt via de emissie van aandelen en obligaties. NPEX exploiteert ook een handelsplatform waar beleggers hun effecten kunnen verhandelen.

EnterNext is een dochteronderneming van Euronext die services en ondersteuning biedt bij de financiering en promotie van MKB­-ondernemingen. Er staan 750 middelgrote en kleinere EnterNext ondernemingen genoteerd op de Euronext markten in België, Frankrijk, Nederland en Portugal.

Crowdfunding

Crowdfunding is een snel groeiende alternatieve manier van financiering waarbij ondernemers en investeerders via een online platform direct met elkaar in contact komen. Zo worden ondernemingen gefinancierd door een grote groep personen die veelal allemaal een relatief laag bedrag investeren. Daarbij gaat het meestal om leningen, maar soms ook om aandelenparticipaties.

OnePlanetCrowd is een crowdfundingplatform dat leningen, achtergestelde converteerbare leningen, rewards en donaties aan duurzame en sociale ondernemingen aanbiedt.

CrowdAboutNow richt zich op zowel startende als gevestigde ondernemers en biedt leningen tot 2,5 miljoen euro, aandelencertificaten, donaties en rewards. Vooral ondernemers in de food, horeca, retail, vastgoed en ondernemers met duurzame plannen vinden de weg naar CrowdAboutNow.

Geldvoorelkaar is een platform dat zich met annuïtaire leningen richt op particuliere en zakelijke kredieten.

Funding Circle is onderdeel van het grootste platform in de wereld voor kredieten aan kleine en middelgrote bedrijven. Hier kunnen ondernemers leningen financieren tussen de 25 duizend en 250 duizend euro, vooral voor werkkapitaal of investeringen. De looptijd is naar keuze tussen een half jaar en vijf jaar.

Collincrowdfund is een privaat platform voor leningen tussen de 50 duizend euro en 2,5 miljoen euro. Geschikt voor gevestigde MKB-bedrijven, als alternatief voor of aanvulling op bancaire financiering.

Kapitaal Op Maat biedt annuïtaire leningen aan ondernemers met een financieringsvraag tussen 25 duizend en 2,5 miljoen euro.

The Dutch Deal is een regionaal platform, geschikt voor ondernemers in Zuid­oost Brabant.

Kickstarter is weliswaar een internationale speler in de A­-klasse van crowdfunding, maar is ook toegankelijk voor Nederlandse projecten en biedt vooral ondernemers in de creatieve industrie leningen en rewards.

Leapfunder heeft een crowd die voor twee derde bestaat uit informal investors en ervaren angels die gemiddeld 7.500 euro per kop in een onderneming investeren door middel van kortlopende leningen die op zeker moment worden omgezet in aandelen.

Horeca Crowdfunding Nederland focust met annuïtaire leningen tussen de 30 duizend en 250 duizend op horecaondernemers die voor een nieuwe zaak of uitbreiding geld nodig hebben.

Symbid richt zich met aandelen en leningen op startups en MKB-bedrijven. In geval van een succesvolle financiering worden de aandeelhouders ondergebracht in een coöperatie.

Doorgaan.nl is een initiatief van de Amersfoortse en richt zich op ondernemers. Hoewel tot 2 miljoen euro geïnvesteerd kan worden, ligt het accent op een bovengrens van 250 duizend euro. Het betreft hier geen leningen, maar awards als tegenprestaties in natura of aandelen.

Investormatch is een platform waar ondernemers hun plannen aan zowel particuliere als zakelijke investeerders kunnen presenteren. Investeerders kunnen een lening verstrekken of een aandeel nemen in het bedrijf.

Participatiemaatschappij/alternatieve investeerders

Een participatiemaatschappij is veelal een samenwerkingsverband van verschillende investeerders die financiering vanuit het eigen vermogen verstrekken. Daarbij kan het gaan om private equity of venture capital (durfinvesteerders in jonge bedrijven) . Participatiemaatschappijen krijgen door hun aandeelhouderschap zeggenschap in de onderneming.

BAN (Business Angels Network) Nederland is de landelijke koepelorganisatie van partijen die informal capital en ondernemingen bij elkaar brengen. BAN faciliteert deelnemers bij het sluiten van meer en betere deals tussen informal investors en ondernemers. Deelnemers worden vaak mede-­eigenaar via de aankoop van aandelen met bedragen tussen de 50 duizend en 750 duizend euro in innovatieve starters en jonge, snelle groeiers.

BiD Network is een internationaal netwerk en intermediair tussen investeerders en MKB-ondernemers in opkomende markten.

De Investeerdersclub is een besloten club van zo'n 50 private investeerders die periodiek informele bijeenkomsten organiseert voor investeerders en ondernemers met als doel particulier kapitaal beter toegankelijk te maken.

Investormatch presenteert zich als een crowdfundingplatform (zie boven), maar is ook toegankelijk voor premium-investeerders als business angels en investeringsfondsen die leningen verstrekken en aandelen in de onderneming nemen. Het gaat hier veelal om bedragen boven de 40 duizend euro. Investormatch richt zich op het MKB.

Meesters van de Toekomst is een netwerkinitiatief van Oost NV en richt zich op ondernemers in Oost Nederland, business angels en investerings­- en participatiemaatschappijen. Meesters van de Toekomst organiseert exclusieve bijeenkomsten waar ondernemers hun plannen ontvouwen aan potentiële investeerders. Het netwerk bestaat uit om en nabij de 200 particuliere investeerders.

Mind Hunter begeleidt Nederlandse en buitenlandse ondernemingen naar privaat kapitaal. De maatschappij richt zich op bedrijven met een jaaromzet van minimaal 1 miljoen euro, of die minimaal 100 betalende zakelijke klanten of 10 duizend gebruikers hebben.

Money Meets Ideas is het informal investing-platform van de Rabobank. Het organiseert bijeenkomsten waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen ontmoeten. De participatiebedragen variëren van 50 duizend tot een miljoen euro en daarboven.

Nextstage is een open netwerkorganisatie die in early stagebedrijven investeert, bijeenkomsten en pitches voor ondernemer en investeerder organiseert en bedrijven presenteert aan business angels.

Spotcap is een finTech­onderneming die MKB-­ondernemers zakelijke kredieten tot 150 duizend euro met een maximale looptijd van een jaar verstrekt.

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen

Een regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Economische Zaken en de provincie dat in regionale bedrijven investeert om de regio te versterken. Het gaat zowel om eigen vermogen via participaties, als vreemd vermogen door het afsluiten van achtergestelde leningen.

Een ontwikkelingsmaatschappij  is een geschikte financier voor innovatieve en snel groeiende bedrijven met een relatief hoog risicoprofiel. Een regionale ontwikkelingsmaatschappij begeleidt ook ondernemers in hun bedrijfsvoering.

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) richt zich bedrijven in Groningen, Friesland en Drenthe met een financieringsvraag hoger dan 50 duizend euro. Het te lenen bedrag middels aandelenverkoop of achtergestelde leningen bedraagt 2,5 miljoen euro.

Oost NV ontwikkelt, begeleidt en financiert innovatieprojecten in Gelderland en Overijssel. Haar participatiemaatschappij PPM Oost richt zich met name op Agro Food, Life Sciences, High Tech, Cleantech & Eenergy, Logistiek en de creatieve ­ en maakindustrie.

De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) investeert risicodragend kapitaal in Brabantse startende en groeiende innovatieve ondernemingen binnen de sectoren High Tech Systemen & Materialen, Life Sciences & Medische Technologie, Food & Nutrition, Logistiek, Biobased Economy en World Class Maintenance.

Het Limburgs Instituut voor Ontwikkeling Financiering (LIOF) biedt risicokapitaal voor start, groei en overname van MKB-­bedrijven in Limburg. LIOF participeert dan in het aandelenkapitaal, soms in combinatie met een achtergestelde lening. Het LIOF richt zich op bedrijven in de industrie, stuwende dienstverlening, Healthcare, Chemie & Materialen, Agro Food en Logistiek.

Innovation Quarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid­-Holland en financiert vernieuwende en snelgroeiende ondernemingen.

Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL) helpt starters, doorstarters en ondernemers die zich in Flevoland willen vestigen bij het vinden van kapitaal. De OMF zelf heeft beperkte mogelijkheden door middel van het Financieringsfonds Regionaal Economische Ontwikkeling Flevoland (REOF).

Noordvleugel Ontwikkelingsbedrijf Noord­Holland Noord is een uitvoeringsorganisatie van gemeenten in Noord­Holland Noord en Provincie Noord-­Holland en begeleidt bedrijven bij hun investeringen.

NV Economische Impuls Zeeland is de ontwikkelingsmaatschappij van Zeeland en adviseert ondernemers in hun financieringsbehoefte.

Kredietunie

Een kredietunie is een collectief van ondernemers, veelal uit dezelfde branche of regio, die elkaar geld uitlenen. Uitgangspunt bij de kredietunie is het geven van coaching aan collega-­ondernemers aan wie geld is uitgeleend. Kredietunies zijn geschikt voor ondernemingen met een relatief laag risicoprofiel die tot 500 duizend euro aan lang of kort vreemd vermogen nodig hebben. Voor investeringen groter dan een half miljoen werken kredietunies eventueel samen met andere financiers.

Kredietunie Midden Nederland verstrekt zakelijke leningen van minimaal 10 duizend euro tot maximaal 250 duizend euro aan MKB­-ondernemers in de in de provincie Utrecht, de regio Gooi­ en Vechtstreek en de regio Eemland. Krediet komt in de vorm van annuïteit en leningen hebben een looptijd van minimaal 3 en maximaal 7 jaar. De Kredietunie Midden Nederland financiert aanvragen uit alle branches, behalve onroerend goed.

Kredietunie Brabant (KUB) verschaft kredieten tussen de 50 duizend en 250 duizend euro aan innovatieve MKB­-bedrijven in de regio Zuidoost­ Brabant met een focus op bedrijven in de sectoren Industrie, Handel, Logistiek, ICT en Cultuur.

MKB Kredietunie Noord­Limburg U.A. is de kredietunie voor Noord-­Limburg en richt zich op MKB­ondernemingen binnen de gemeenten Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar en Venray.

De Kredietunie Eemsregio U.A. is een coöperatieve vereniging die in Delfzijl, Appingedam, Loppersum en Eemsmond ondernemers ondersteunt met bedragen tussen de 20 duizend en 250 duizend euro.

Kredietunie Stad Amsterdam biedt Amsterdamse MKB­-ondernemers met een bedrijfsomvang van 2 ­ tot 10 medewerkers en een omzet tot 2 miljoen euro uitzicht op leningen tussen de 20 duizend en 250 duizend euro.

De Kredietunie Regio Tilburg is een coöperatieve vereniging die de groei van het MKB in de regio Tilburg wil vergroten en daarvoor bedragen tussen de 20 duizend en 250 duizend euro beschikbaar stelt aan vernieuwende en snelgroeiende ondernemingen.

Kredietunie Kennemerland verstrekt via haar leden krediet tussen de 25 duizend en 250 duizend euro. Krediet wordt verstrekt in de vorm van een annuïteitenlening met een looptijd van minimaal 3 en maximaal 7 jaar.

Kredietcoöperatie Veluwe adviseert, begeleidt en financiert zowel startende als ervaren MKB-­ondernemers.

Kreditunie Groningen richt zich niet op starters, maar expliciet op bestaande MKB­-bedrijven die financiering zoeken. De financiering ligt tussen de 50 duizend en 250 duizend euro en is bedoeld voor innovatieve activiteiten.

Naoberkrediet biedt Achterhoekse MKB­-ondernemers kredieten tussen de 50 duizend en 300 duizend euro.

Kredietunie Oostland financiert MKB­-bedrijven die wel toekomstperspectief hebben, maar die onder de bancaire radar blijven met kredieten tot 250 duizend euro.

Lees ook

ADV -Alles over Het Nieuwe Financieren (Rabobank)

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl